LerenStel dat je de wens hebt om voor jezelf te beginnen. Je wilt eigen baas worden. Op eigen benen staan als zelfstandig ondernemer. Met andere woorden je behoefte is:

Ik wil een bedrijf starten!

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een bedrijf starten, hoe doe je zoiets? Je weet het niet, dus je zoekt hulp van Franq. Wat gebeurt er dan?

Franq en vrij

Allereerst feliciteren we je met deze stap. Er is niks mooiers dan eigen baas te zijn. Wij spreken uit ervaring.

Maar niet iedereen kan de vrijheid die daarbij hoort aan. Daarom zullen we eerst kennismaken en jou leren kennen. Wat motiveert je tot het ondernemerschap? Wat heb je in huis? Waar liggen je kracht en je zwaktes? In alle eerlijkheid. En wat heb je nodig qua geld maar ook qua zingeving? Hoe ga jij de wereld een stukje mooier maken? Samen verwoorden we van daaruit de missie van je nog te bouwen bedrijf. Het waarom.

Kansen creëren

Zijn we het met elkaar eens dat het ondernemerschap voor jou de beste werkvorm is, dan gaan we verder. We gaan naar buiten kijken, naar de markt en de kansen. We gaan op zoek naar het gat in de markt waar jouw bedrijf in past. Hoe ziet die markt er uit? Wie zijn de medespelers maar vooral wie zijn de klanten? Want je klant, dat is je nieuwe werkgever. Die bepaalt je werk en die betaalt je salaris. Het is dus zaak om je klant goed te leren kennen: welke behoeftes heeft hij en welke problemen.

gloeilampParallel aan het klantonderzoek gaan we ideeën genereren voor producten of diensten die op de klantvraag inspelen. Wat gaat jouw bedrijf leveren en wat niet? Dit is het creatieve deel van het proces. We gebruiken hiervoor technieken die je rechterhersenhelft aan het werk zetten:

  • brainstormsesies
  • analogieën en metaforen
  • willekeurige woorden
  • omdenken
  • visualisaties en imaginaties

Zo zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk kansen in beeld krijgen.

Bedrijfsplan

Natuurlijk moeten we de kansen indikken. Dit is het werk van de linkerhersenhelft, hoewel gevoel en intuïtie zeker meedoen. We selecteren op basis van criteria als: past het bij je missie, bij je vaardigheden en middelen, is het levensvatbaar en kansrijk, wat zijn de risico’s. Soms combineren we enkele ideeën. Uiteindelijk houden we één veelbelovend bedrijfsidee over.

Dit gaan we verder uitwerken in een plan. Dit hoeft echt geen dik boekwerk te zijn. Sterker nog, wij zijn voorstander van plannen op één a4-tje. Als je de essentie maar aanstipt zoals bijvoorbeeld verwoord in het Business Model Canvas.

Waar het om gaat is dat je een ontwerp maakt van je toekomstige bedrijf en van de weg daar naartoe: je strategie. Je bepaalt je strategische doelen en die geven je richting bij de volgende stappen. Natuurlijk kan dan blijken dat de markt net anders is dan je dacht. Of dat je zelf andere kwaliteiten hebt dan je dacht. Een goede ondernemer stelt dan gewoon zijn plan bij naar het voortschrijdende inzicht.

Bedrijfsopening

We moedigen je aan zo snel mogelijk je bedrijf te openen. Tegenwoordig heb je een basissite live binnen een week en visitekaartjes kosten je ook de kop niet meer. Je zult op zoek gaan naar je eerste klanten.

Ben je nog onzeker over je verkoopvaardigheden? We helpen je bij de presentatie van je bedrijf zowel online als live tegenover echte mensen. We helpen je bij het formuleren van je marketingboodschap: enkele zinnen waarin je kort en bondig duidelijk maakt wie je bent, wat voor oplossing je biedt en aan wie.

Klanten bedienen

Als je in bedrijf bent kun je gaan werken met echte klanten die echte behoeftes hebben. Door deze ervaring leer je of je ideeën en analyses in de praktijk stand houden.

Heb je een fysieke zaak dan kan het zijn dat je kleinschalig begint. Ben je een dienstverlener, dan moet minimaal je website live. Het is prima om je eerste klanten een oefenkorting te geven. Zo lang je maar met je voeten in de spreekwoordelijke modder gaat staan.

Vieren en sturen

Is je bedrijf in business en bedien je je eerste echte klanten dan is dat reden voor een viering. Je bent eigen baas! Maar dan is het tijd om te evalueren hoe het gaat. Wat zijn de financiële resultaten, hoe is de klanttevredenheid en ook hoe vind je het zelf om te doen? Je coach biedt een heldere en onafhankelijke blik en geeft feedback.

Je zult moeten bijsturen om je doelen te behalen. Maar het kan ook zijn dat je juist moet doorzetten op je pad en niet te snel moet opgeven. Samen met je coach houd je de vinger aan de pols en stuur je je bedrijf naar succes.

Met Franq een bedrijf starten

We hebben vele artikelen geschreven die kunnen helpen bij je bedrijfsstart. Een greep uit ons aanbod:

Daarnaast hebben we een e-coaching programma ontwikkeld Verkopen via internet dat je laagdrempelig via e-mail de basisbeginselen leert van internetmarketing. Je kunt ook de meer uitgebreide Reis naar jezelf volgen om uit te vinden waar jouw roeping ligt.

Je kunt ook kiezen voor een meer persoonlijke workshop van een dagdeel, zoals bijvoorbeeld de Workshop marketingboodschap schrijven.

Het meest effectief is een maatwerk persoonlijk coachingstraject met één van onze businesscoaches. Neem hiervoor contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij helpen je graag!